top of page
  • Writer's pictureL'Art Blog

Izložba male plastike ruskog umetnika Vitalija Safranova u ULUS-u

Updated: Apr 17



Izložba male plastike pod nazivom „Balansi” ruskog umetnika Vitalija Safranova biće otvarena u sredu, 30. juna 2021. od 19h u Galeriji ULUS (ul. Knez Mihailova 37, Beograd). Ovaj umetnik laureat je ULUS–ove izložbe Crtež i mala plastika (za formu male plastike) održane 2018. godine i tim povodom mu se priređuje izložba.

Beogradska publika premijerno ima priliku da vidi radove ovog ruskog umetnika. Na izložbi u galeriji Udruženja, Safranov će izložiti radove iz ciklusa “Balans”. Izvedeni su u bronzi tehnikom umetničkog livenja, a završna obrada je patina i pigment. Fokus umetnikovog interesovanja je ljudska figura a nazivi radova indikativno ukazuju (Balans na jednoj ruci, Balans na oklagiji, Balans na glavi, Balans sa zecom, Balans sa knjigama i td.) na pokret-ravnotežu kao primarni formalni oblik interesovanja umetnika. “Figure karakteriše poseban filigranski izraz, ali njihova energija je sve, samo ne usitnjena. Njihova specifična gracioznost zasniva se naročito na proporcijama, izduženim zbog ekstremnih položaja, kao ekstrovertne motive pokreta u gustoj strukturi. U Safronovom svetu figura, sve karakteriše filigranski izraz koji se proživljava vitalnošću, kako u malim tako i u velikim formatima. Kao samostalne jedinice, njegove figure – bilo ljudske, bilo životinjske – suptilno se odvajaju u svojoj stilizaciji od prirodnog modela i približavaju se prefigurativnoj, gotovo ukrasno-apstraktnoj celokupnoj formi. Napetost i izražavanje leže u samim figurama i u njihovom preterivanju, uvek nagoveštavaju suptilan smisao za humor.“


Vitali Safranov je rođen u Omsku (Rusija) 1966. Studirao je dizajn na Tehničkom univerzitetu u Omsku. Studirao je skulpturu na Državnoj akademiji lepih umetnosti u Štutgartu kod profesora Seemana i Spagnula. Od 2003. aktivan je kao slobodni umetnik.


Izvor i foto: ULUS



11 views

Blog o umetnosti

L'ART

bottom of page